countryside1.jpgcountryside2.jpgcountryside3.jpgcountryside4.jpgcountryside5.jpg

дунав

Най-голямото богатство на тази част от страната, където се сливат Добруджа и Лудогорието, реката и добруджанското плато, определено е природата. Тук липсват запъхтяни пристанища и лъскави яхти, затова пък може да видите подредени в редица рибарски лодки. Неповторими гледки предлага и най-голямата защитена местност в България “Калимок-Бръшлен”, простираща се на 6000 хектара и създадена с цел да се защити една от малкото останали дунавски влажни зони и нейното уникално биологично разнообразие.

За орнитологично важни места са обявени и „Стената“ (BG31) край Тутракан, където се намира най-голямата колония на пчелояди в България, и „Пожарево“, което обхваща няколко острова край с. Пожарево.

На около 30 км с автомобил и 20 км с велосипед източно от защитена местност „Калимок-Бръшлен“ през Тутракан се стига до друго райско кътче, част от дивия свят по река Дунав. Защитена местност „Блато Малък Преславец“ е една от най-големите вододайни зони в Добруджа и е една от последните запазени влажни зони по българския бряг на р. Дунав. Езерата и блатата на местността са богати на риба, миди, раци, тръстика, лечебна кал и сол. Птичето богатство наброява 147 вида, като гнездящи от тях са 82 вида, а над 180 са висшите растения, които се срещат из местността. Най-голямо значение от тях обаче си е завоювала бялата водна лилия, застрашен вид, включен в Червената книга на България. Колониите от водна лилия заемат около 46 декара от повърхността на блатото, което е уникално за България. До него може да стигнете с лодки по Дунав, с велосипед по римския път край реката или с автомобил.

 

С финансовата подкрепа на Европейския фонд за рибарство и Република България, чрез „Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 по проект „Създаване на нови туристически продукти в общините Тутракан, Сливо поле и Главиница за устойчиво развитие на екологичен и риболовен туризъм” Сдружение за развитие на туризма в региона на Тутракан е разработило дълъг над 50 км комбиниран маршрут за пешеходен, велосипеден и воден туризъм.

Joomla templates by a4joomla